Oulunsalo Soi / Joel Karppanen: Simulacra

12.08.2021 - 31.08.2021

Oulunsalon kirjastossa, Karhuojantie 2, Oulunsalo

Avajaiset keskiviikkona 11.8.2021 klo 17-18:30

 

Kansallispuisto heijastelee ”alkuperäistä” luontoa.
Kuva kansallispuistosta peittää ja vääristää ”alkuperäisen” luonnon.
Kuvien julkaisu eri konteksteissa peittää ”alkuperäisen” luonnon poissaolon. 
Kuvalla ei ole enää mitään yhteyttä todellisuuteen: se on oma simulakruminsa


Joel Karppasen kuva- ja ekokriittinen teoskokonaisuus tarkastelee suomalaisia luontokuvastoja. Ikoniset maisemat, joita kultakauden taiteilijat maalasivat kilvan, ovat sittemmin valottuneet itseään toistavina näkyminä luontokuvaajien kennoille ja retkeilijöiden sometileille. Tykkylumet ja revontulet Kolilta Käsivarteen ovat kuvia, jotka kaikki suomalaiset tunnistavat. Myös kaupalliset kuvat välittävät ja ylläpitävät samaa koskemattoman luonnon myyttiin nojaavaa viestiä, vaikka ihmisen luoma maankäyttöpaine jatkaa kasvamistaan ja luonnontilaista metsää on jäljellä alle kolme prosenttia maapinta-alastamme.   

Tapamme nähdä on visuaalisen kulttuurin ehdollistamaa: käsityksemme luonnosta ei perustu enää todelliseen luontokokemukseen, vaan kuvista omaksuttuihin ajatusmalleihin. Jean Baudrillardin simulaatioteoriaa soveltamalla voidaan todeta, että luontokuvat ovat simulakrumeja – kopioita ilman alkuperää. Mitä lisäarvoa kansallispuistoihin matkustaminen tuo, jos maiseman katsominen paikan päällä palauttaa mieleen ainoastaan ne tuhannet samankaltaisten filttereiden läpi kuvatut Instagram-kuvat, jotka voisi nähdä myös kotonaan? Tarvitsemmeko lisää geneerisiä kuvia luonnostamme? 

Teoksia varten Karppanen on matkustanut kansallispuistoihin etänä. Hän on valokuvannut kansallisromanttisia maalauksia ja internetistä löytämiään geneerisiä luontokuvia Polaroid-kamerallan, ja muodostanut kuvista kollaaseja, eräänlaisia matkapäiväkirjoja. Toinen metodi on kuvansiirtotekniikka, jossa erikoispinnoitetulle kalvolle mustesuihkutulostimella vedostettu kuva siirretään syväpainopaperille alkoholigeelin avulla. Alkuperäinen kuva häviää useiden kerrosten taakse, ja valmiit teokset toimivat simulakrumien mallinnuksina. 

Teossarjaan kuuluu myös esseefilmi Luontoelokuva (2021), joka esitetään yhdessä Karppsen aiemman esseefilmin Alhaisolauluja (2019) kanssa elokuvateatteri Studiossa Kulttuuritalo Valveella 12.8. klo 21.

 

Joel Karppanen (s. 1993) on oululaislähtöinen kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan ja kokeellisen elokuvan parissa. 

Hänen esikoisteoksensa, kansainvälistä huomiota saanut Suomalainen pastoraali julkaistiin Musta Taide -kirjasarjassa vuonna 2018. Keväällä 2019 hän piti ensimmäisen museonäyttelynsä Aineen taidemuseossa Torniossa. Lisäksi Karppasen teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Helsingissä, Lontoossa, Wienissä, Bratislavassa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Karppanen on palkittu Uusi kuvajournalisti- ja Jouko Lehtolan Säätiön Nuori sankari -palkinnoilla. Hänen teoksiaan löytyy useista yksityisistä ja julkisista kokoelmista. 

Oulunsalon kirjasto on avoinna ma-to 12-19 ja perjantaina 10-17

Joel Karppanen: Wright 1886 (2021)

Portfolio

  • Joel Karppanen: Churberg 1871 (2021)
  • Joel Karppanen: Järnefelt 1893 (2021)