Renja Leino: Lintubaari vol. 3 -Night Club

12.12.2015 - 06.01.2016

Perjantaina 11.12.

Taiteilijatapaaminen klo 17

Avajaiset klo 18

 

Ihminen on iät ja ajat ruokkinut lintuja ja metsän eläimiä, paitsi siksi, että ne säilyisivät hengissä talven yli, mutta myös siksi, että on kiehtovaa ja lohdullistakin seurata niiden elämää. Luonnon olentoja tarkkaillessa elämän piiri kuin huomaamatta tiivistyy, ja maailman pauhu ja kaikki muu jää pois: on vain tämä hetki.

Toisinaan Lintubaari näyttää koristeelta pihallamme. Toisaalta baarin siankamarat, siemenet ja lintujen jätökset näyttävät lähempää tarkasteltuna sangen raadollisilta. Valokuvataiteilija Renja Leinoa kiehtoo tämä raadollisuuden ja koristeellisuuden samanaikaisuus. Ympäröivä luonto ja sen eläimet sekä lintujen vimmattu syöminen, kärhämät ja reviiritaistelut tuovat luonnon tarkkailuun oman pikantin lisänsä ja hämmästyttävät päivästä toiseen.

Lintujen käyttäytyminen alkaakin muistuttaa ihmistä itseään. Lintuja tarkkaillessa ajatus kulkee pohtimaan arvomaailmoja, nälkää, katulapsia, tai kaatopaikoilla ruokaansa etsiviä ihmisiä. On selvää, että luonnon eläinten talviruokinta on yltäkylläisyyden aikana mahdollista. Asettelemme siis Lintubaariin lisää tarjottavaa. Linnut tulevat kuin kutsusta - ja hetken ajan on kuin tuntisimme toisemme. Ehkä näin onkin, mutta mitä me siitäkään oikeastaan tiedämme? Ei luonto välitä. Luonto on.

Lintubaari-sarjan teoksia on ollut esillä Suomessa aikaisemminkin. Ensi kertaa Lintubaari oli esillä Wäinö Aaltosen museossa online-installaationa vuonna 2012. Installaatiossa saattoi tarkkailla suoraa lähetystä Korppoossa sijainneen Lintubaarin tapahtumista Turussa. Myös sarjan videoteos ”Happy Hour” esitettiin Mäntän kuvataideviikoilla muutama vuosi sitten, ja nyt video on kaksituntinen.  

Renja Leino on Kaarinassa  vuonna 1958 syntynyt valokuvataiteilija. Hän on valmistunut valokuvataiteilijaksi Tukholman University College of Art, Craft and Designin Konstfackista. Leinon teoksia on esitetty useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että Iso-Britanniassa, Saksassa, Baltian maissa, Tshekin tasavallassa, Venäjällä, Väli-Amerikassa, Ruotsissa, Kreikassa, Italiassa ja Ranskassa.

Valokuva- ja videoteosten lisäksi Leino on tehnyt useita kokeilevia installaatioita julkiseen tilaan.  Taiteellisen työskentelynsä ohella Leino työskentelee valokuvailmaisun lehtorina Kuvataiteen koulutusohjelmassa Turun AMK Taideakatemiassa. Leinolla on vuonna 2015 myös perustanut miehensä kanssa kansainvälisen taiteilijaresidenssi AARK:n Korppoon lauttarantaan, jonka toiminnasta Leino vastaa.

 

Lisätiedot:

http://www.renjaleino.com/

http://www.aark.fi

Renja Leino: Night Club

Portfolio

  • Night Club
  • Happy Hour