Sandra Kantanen: More Landscapes

21.09.2019 - 27.10.2019

Avajaiset 20.9. klo 17

 

”Valokuva on aina aiheuttanut minulle päänsärkyä. Yritän ymmärtää valokuvaa erittelemällä valon ominaisuuksia, mitä kameran edessä on, missä kuva syntyy, onko valokuva kuva todellisuudesta, mikä on oikeasti olemassa.”

Kantanen alkoi lainaamaan valokuvateoksiinsa maalauksen jälkeä kysyäkseen, mitä valokuva ei ole. Näyttelyssä More Landscapes kuva on toisinaan käsittelemätön, toisinaan taas digitaalisen manipulaation vääristämä. Maalauksellisuus pysäyttää katsojan näkemään kuvan itsessään kuvatun kohteen sijaan. Se tuo esille kysymyksiä valokuvan suhteesta todellisuuteen sekä tekniikan läpinäkyvyydestä.

Luonto ei ole valikoitunut kuvien aiheeksi sattumanvaraisesti. Kantanen opiskeli vuosituhannen alussa Kiinassa perinteistä maisemamaalausta ja tutustui samalla paikalliseen luontoon: ”Kiipesin kaikki heidän pyhät vuorensa etsien kuvaa joka olikin pääni sisällä”. Kiinan luonnon nykytila eroaa suuresti perinteisestä kuvastosta. Teoksissaan Kantanen kommentoi myös luonnon kuvaamisen perinnettä.

Kahdeksantoista vuotta kokemuksen jälkeen Kantanen kuvaa yhä luontoa, mutta lähempänä kotiaan. Näyttelyssä esillä oleva  Smoke works sarja on kuvattu 5 minuuttia Kantasen kotiovelta Hangossa. Teoksissa maisemaa on muokattu paitsi jälkikäteen kuvankäsittelyllä, myös kuvanottohetkellä savun avulla. Maisemaa kuvatessaan Kantanen seuraa säätä, valoa ja vuodenajan vaihteluita. Hän pohtii myös ympäristössä näkyviä kaikuja historiasta.  ”Minne menenkin tällä kapealla niemellä törmään muistoihin sodasta. Hanko miinoitettiin ja pommitettiin sodan aikana palasiksi. Olen lavastanut nämä metsät savupommeilla. Savun psykedeelinen väri irrottaa maiseman todellisuudesta mutta pakottaa katsojan katsomaan lähelle. Tutkin voivatko puut kantaa muistoja.”

Sandra Kantanen (s. 1974) on valmistunut taiteen maisteriksi valokuvauksen linjalta.  Hänellä on ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä ympäri maailmaa. Hänen teoksiaan kuuluu useisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin taidekokoelmiin. More Landscapes on ilmestynyt myös Hatje Cantz verlagin kustantamana valokuvakirjana 2019. Pohjoisessa valokuvakeskuksessa nähtävä näyttely on ensimmäinen kirjan julkaisun jälkeen esillä oleva.

 

Lisää taiteilijasta: sandrakantanen.com

Sandra Kantanen: More Landscapes

Portfolio

  • Sandra Kantanen: More Landscapes
  • Sandra Kantanen: More Landscapes
  • Sandra Kantanen: More Landscapes
  • Sandra Kantanen: More Landscapes