Naoko Chiba & Antti Ylönen: Silent Stories of Land

04.08.2018 - 02.09.2018

Avajaiset perjantaina 3.8. klo 17

Taiteilijat paikalla avajaisissa

Näyttelyn avaa Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen

Perinteiset luontaiset elinkeinot, vanha animistinen luontouskonto, rikas tarinaperinne, kolonisaatiohistoria sekä yhteiskunnan voimakas muutos modernisaation myötä.

Tōhokun eli Japanin Honshun saaren pohjoisimman osan historiassa ja kulttuurissa on paljon yhtäläisyyksiä Pohjois-Suomen harvaan asuttujen alueiden kanssa. Yhteistä Japanille ja Suomelle on myös jakautuminen vauraaseen etelään ja sen raaka-ainereservinä toimivaan pohjoiseen.

Valokuvaaja Naoko Chiba ja kuvataiteilija Antti Ylönen tapasivat vuonna 2015 taideprojektissa Fukushimassa, ja esittelevät nyt teoksiaan yhteisessä näyttelyssä. Tutkimalla eri aikakerrostumia he kuvaavat miten Tōhokun alueen historia ja sosiaalinen tausta näkyy yhä jäänteinä nykypäivässä, ja millaisia merkkejä kadonneen alkuperäiskansan kulttuurista tai modernin ajan rappiosta voi löytää Tōhokussa. 

Naoko Chiba (s. 1972, Iwate) 

Chiba esittelee sarjan Isäni talo, jota on kuvattu Iwaten alueella Tōhokussa yli 20 vuoden ajan. Chiban valokuvat ja niihin liittyvät tekstit kertovat tarinaa hänen isänsä talosta ja samalla maaseudun vanhan kulttuurin katoamisesta yhteiskunnan modernisaation myötä samoin kuin luontouskonnosta jonka merkkejä on säilynyt alueella muinaisista ajoista saakka. "Kuvaan historiaa, joka ei ole vain perheeni, vaan samalla myös Tōhokun alueen pohjoisen identiteetin historiaa. Tarinallani haluaisin myös yrittää lujittaa luottamusta luonnon ja ihmisen välillä", sanoo Naoko Chiba. 

Chiba hyödyntää teoksissaan syanotypiaa, joka on vanha valokuvan tulostustekniikka, sekä perinteistä japanilaista käsin tehtyä paperia, joka saa aikaan syvän sinisen värin ja teoksiin vaikutelman muistoista tai unista. Lisäksi sininen väri muistuttaa Chibaa indigo-väristä, jota perinteisesti on käytetty kankaiden värjäämiseen hänen kotiseudullaan Japanin pohjoisosissa.

Antti Ylönen (s.1957, Juva)

Ylönen näyttää valokuvissaan pienen palan tämän päivän todellisuutta, joka on yhteistä kaikille syrjäisille paikoille, joista väki muuttaa suuriin keskuksiin leveämmän leivän perässä.

"Kierrellessäni kameran kanssa Kitakatan katuja ja kujia kiinnittyi huomioni tämän Tōhokun syrjäisen pikkukaupungin historian eri vaiheisiin. Samoin kuin Suomessa, näkyi sielläkin pienen maaseutukaupungin hiljainen kuihtuminen ja rappio ihmisten muuttaessa suuriin kaupunkeihin. Kuljeskellessani  ympäristön monet pienet yksityiskohdat alkoivat nousta esiin: ruostuneiden peltiseinien rujo kauneus ja upeat värit, hylättyjen talojen ikkunoista löytyvät merkit menneestä ajasta, tietty alakuloisuus, johon sisältyi myös paljon kauneutta."

Näyttelyä ovat tukeneet:

NOMURA FOUNDATION
Pola Art Foundation
THE ASAHI SHIMBUN FOUNDATION
The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation

Valto Pernu Säätiö

 

 

 

Portfolio