Ville Lenkkeri: Pikkukaupungin sairaskertomus

09.03.2019 - 07.04.2019

Avajaiset 8.3.2019 klo 17

 

Pikkukaupungin sairaskertomus on tutkielma Ville Lenkkerin isän, tohtori Hannu Lenkkerin suhteesta kotikaupunkiinsa Mänttään. Samalla se on pojan ja kuusi vuotta aikaisemmin äkillisesti kuolleen isän välinen subjektiivinen tilinpäätös.

Eksentrisestä ja kuvia kumartamattomasta tohtori Lenkkeristä liikkuu Mäntässä edelleen lukuisia tarinoita ja kaskuja. Lähes kaikilla tohtori Lenkkerin vastaanotolla käyneillä on hänestä jokin muistikuva. Tohtori Hannu Lenkkeri erikoistui Oulussa, ja hänen poikansa taiteilija Ville Lenkkeri syntyi Hannu Lenkkerin erikoistumisen aikana.  Vuosikymmenten ajan tohtori Lenkkeri naputteli kirjoituskoneella mänttäläisten sairaskertomuksia, joista muodostui ikään kuin dynaaminen läpileikkaus kaupungin tilasta. Kun suuri peltinen arkistolaatikko lopulta niistä täyttyi, oli tohtorin elämäntyö täytetty ja hän saattoi kuolla.

Ville Lenkkerin mukaan hänen isänsä oli sosiaalisesti rajoittunut runouden, maailmanhistorian, maanviljelyn ja oikeamielisyyden ihannoija. Hänen puheittensa ja tekojensa välillä vallitsi usein jyrkkä ristiriita. Ville Lenkkeri hämmästyi, kun hänelle vuosia myöhemmin kerrottiin hänen isänsä olleen hauska mies. Hän alkoi oivaltaa, että isällä oli julkisuudessa aivan toisenlainen rooli kuin kotona.  Suuren osan vapaa-ajastaan tohtori Lenkkeri vietti kesämökillä tekemällä ruumiillista työtä. Urakat olivat usein jättimäisiä, eikä niihin haettu helppoa ratkaisua. Hän kampesi vuodesta toiseen rautakangella ja lapiolla roudan esiin nostamia kiviä mökkitieltä, pilkkoi kuutioittain polttopuita kirveellä ja viljeli perunaa tai kaalia paljon yli oman tarpeen.

Hannu Lenkkeri asettui mielellään poikansa kuvattavaksi. Ville Lenkkeri käytti kuvaamisessa laajaformaattikameraa. Kuvat ovat lavastettuja, mutta yleensä niissä on takana muisto tai mielikuva samankaltaisesta tapahtumasta. Hannu Lenkkeri kuoli keväällä 2011. Tämän jälkeen Ville Lenkkeri dokumentoi isänsä jälkeensä jättämää perintöä sekä keräsi häneen liittyviä tarinoita. Näyttelyyn liittyy myös video, joka on koottu Hannu Lenkkeristä kerrotuista tarinoista.  Ville Lenkkeri korostaa, että Pikkukaupungin sairaskertomus ei ole historiikki tai kooste paikallisen lääkärin elämästä ja jutuista.  

Näyttelyn aihe laajenee kuvaamaan isän ja pojan suhdetta, ajan jatkumoa sekä ihmisen yksityisen ja julkisen roolin usein yhteen sovittamatonta suhdetta. Isän kuvaaminen liittyi aluksi Ville Lenkkerin Mäntästä kertovaan Kivettynyt metsä –näyttelyyn, joka oli Serclachius museoissa esillä 2014-2015, mutta eriytyi lopulta omaksi kokonaisuudeksi.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Mäntässä Serlachius museo Gustafissa kesäkuusta 2017  ja suurin huhtikuuhun 2018 ja osa teoksista marraskuusta 2018 tammikuuhun 2019 Ludwigshafenissa ja Mannheimissa  esillä olevaa suurta suomalaista valokuvataidetta esittelevää näyttelyä Considering Finland. Pikkukaupungin sairaskertomus on ilmestynyt Kerber Verlagin kustantamana kirjana vuonna 2017.

Ville Lenkkeri: Lampaiden aamupala

Portfolio

  • Pikkukaupungin sairaskertomus
  • Lähtöön valmis
  • Alan mies
  • Ajan unohtamat paperit