Aulagalleria

Ikkunagalleria: Sami Aspelund / Almaty – näkymiä Kazakstanin suurimmasta kaupungista

Tapahtuma-aika

07.06.2022–

03.07.2022

Avoin opastettu yleisökierros

09.06.2022

Kazakstan on mittasuhteiltaan valtava maa keskellä Euraasian mannerta. Maailman yhdeksänneksi suurin valtio ylettyy länsi-itä suunnassa Kaspianmereltä aina Kiinan rajalle saakka noin 3000 kilometrin verran. Kazakstanin kaakkoislaidalla, noin 30 kilometriä eteläisestä Kirgistanin rajasta ja 130 kilometriä Kiinan rajasta sijaitsee maan entinen pääkaupunki ja keski-Aasian suurin talouskeskus Almaty. Noin 1,5 miljoonan kokoinen kaupunki sijaitsee Tien Shanin vuorijonon syleilyssä, joka on osa suurempaa Himalajan vuoriston kokonaisuutta.

(1) Maaseutu Almatyn ympärillä koostuu arosta ja rajautuu etelässä suureen vuorijonoon, Tien Shaniin. Arolta vuorien läheisyyteen siirryttäessä sää muuttuu nopeasti talviseksi. Täällä voi vielä tuntea tuulen ihollaan, mutta siirryttäessä Almatyn miljoonakaupunkiin (2) on raikas talvimaisema enää muisto vain. Kivihiilen poltto ja runsas autojen määrä yhdistettynä vuorien takia lähes olemattomaan tuuleen ja neuvostoajan jälkeiseen huonoon kaupunkisuunnitteluun saa kaupungin kylpemään loputtomassa savusumussa, joka kestää koko talven.

(3 & 4) Almatyn kaduilla ei syksyllä lehtipuhaltimet hurise vaan lehtien lakaisusta huolehtivat pääosin vanhemmat ihmiset harjat kourissaan. Suomalainen rakennusmies taas ihmettelisi suojavarusteiden käyttöä. Tsaarien aikaisen talon julkisivun rappaus hoituu kätevästi tennarit jalassa lankulla istuen.

(5 & 6) Rakennuskannasta löytyy sekä tsaarinaikaisia, neuvostoaikaisia että nykyajan arkkitehtuuria. Keskustan alueella talojen julkisivut ovat pääosin hyvässä kunnossa mutta sen ulkopuolella alkaa näyttämään stereotyyppiseltä Itä-Eurooppalaiselta kaupunkimaisemalta. Kuvissa teknillisen yliopiston julkisivua ja Almatyn kaupungintalo, jonka mielenosoittajat polttivat tammikuun 2022 mellakoissa.

(7, 8 & 9) Liikenne tässä suurkaupungissa on yhtä helvettiä. Loputtomat ruuhkat tukkivat usein risteykset autojen ängetessä ”vanhoilla vihreillä” keskelle risteystä. Autokannasta löytyy kaikkea hohtavista uusista Mersuista aina hädin tuskin liikkuviin neuvostoreliikkeihin. Turvavöiden pitäminen on takapenkillä vapaaehtoista ja tästä viisastuneena ovat monet taksinkuljettajat poistaneet turvavyöt takapenkeiltä kokonaan. Kypärää ei ole pakko pitää kaksipyöräisillä, mutta se on hyvä olla varmuuden vuoksi matkassa. Almatyssa on viime vuosina rakennettu myös suuri määrä pyöräkaistoja, mutta pyöräilijöiden määrä on aika mitätön. Sen ymmärtää, sillä jalankulkijat eivät kunnioita pyöräkaistoja vaan kävelevät useammin niillä kuin jalkakäytävillä. Autot tuovat myös suuren haasteen pyöräilyyn, sillä liikenteessä vallitsee viidakon laki. Pyöräillessä saattaa auto ajaa eteesi ja parkkeerata keskelle pyöräkaistaa.

(10 & 11) Vaikka Almaty sijaitsee Rooman korkeudella, on siellä silti lumi maassa noin kolme kuukautta vuodesta. (12 & 13) Loppu syyskuusta marraskuun alkuun kaupungin peittää kauniit ruskan värit. Yleistä hupia löytyy myös kaupungin monista puistoista, joissa voi ostaa noin 20 sentin hintaan pussillisen siemeniä ja ruokkia valtavia pululaumoja.  

(14 & 15) Kazakstanin asukkaista 70 prosenttia on muslimeja ja päälle 20 prosenttia ortodoksikristittyjä. Muslimiväestö painottuu pääasiassa maan eteläosaan kun taas enemmistö kristityistä asuu pohjoisessa lähellä Venäjän rajaa. Tietyissä osissa Almatya kajahtavat muslimien rukouskutsut ilmoille säännöllisin väliajoin. Muslimimaaksi Kazakstan ja erityisesti maan suurin kaupunki Almaty on hyvin maallistunut, mutta länsimaalaiselle silmiinpistävää on esimerkiksi lukuisa määrä ravintoloita, joissa ei tarjoilla alkoholia.

(16 & 17) Kazakstanin valtiota asuttavat pääosin kazakit (67%) ja venäläiset (20%). Turkinsukuista kazakin kieltä puhuvat kazakit ovat alkaneet korostaa omaa kulttuuriaan maan itsenäistyttyä 1991. Suosituissa turistikohteissa, kuten Shymbulakin laskettelukeskuksessa voi otattaa valokuvan itsestään perinteisissä kazakkijuhlavaatteissa paimentolaisten valtava metsästyskotka olallaan. 

(18 & 19) Almatyn keskustassa sijaitsevassa vihreässä basaarissa myydään kaikkea maan ja taivaan väliltä. Turisti saa muualla kaupungissa katsella rauhassa, mutta täällä kauppiaat yrittävät hieroa kauppoja hieman aggressiivisemmin ja huutelevat toinen toistaan halvempia hintojaan mahdollisille asiakkaille. Basaarien ulkopuolella ei myyjiä tarvitse hätyytellä tiehensä vaan asioida saa länsimaalaiseen tapaan rauhassa. 

Kazakstanissa ja eritoten Almatyssa koettiin tammikuussa 2022 itsenäisyyden ajan suurimmat mellakat. Ainakin parinsadan ihmisen hengen vieneissä mellakoissa oli kyse yleisestä tyytymättömyydestä läpeensä korruptoituneeseen hallintoon. Kaasun hinnan korotukset olivat viimeinen niitti. Presidentti Tokayev lupasi kansalle uudistuksia ja kitkeä aiemman presidentin luomaa korruptiojärjestelmää. Toistaiseksi juuri mitään konkreettista ei ole maassa tapahtunut ja uudet lakot ovat jo käynnissä ympäri maata. Kazakstan onkin maana tienristeyksessä. Aletaanko mafian lailla toimivaa hyväveli-järjestelmää toden teolla korjata vai jäävätkö lupaukset tyhjiksi. Yksi asia on varma. Jos järjestelmää ei aleta urakalla korjaamaan on vastaavanlaisia mellakoita odotettavissa myös tulevaisuudessa.   

Lisätietoja

Sami Aspelund