Uutiset

Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat näyttelyohjelmisto on valittu vuodelle 2022

8.3.2022
Markku Karjalainen ripustamassa näyttelyään aulagalleriaan vuonna 2021.

Vuonna 2022 Pohjoinen valokuvakeskus rohkaisi erityisesti vähemmistöön kuuluvia kuvaajia hakemaan Kuukauden kuvat -ohjelmistoon. Näyttelyn hakua levitettiin vahvasti englannin kielellä jotta haku olisi ollut saavutettavissa kaiken kielisten kuvaajien parissa. Hakuun saapuneissa ehdotuksissa oli havaittavissa kansainvälisyys ja miltein puolet haun hakemuksista saapui Suomen rajojen ulkopuolelta. Näyttelyjury kuitenkin pyrki korostamaan valinnoissaan paikallisuutta. Vuoden 2022 näyttelyhakuun saapui yhteensä 30 hakemusta.

Vuoden 2022 näyttelyohjelmistoon valittiin yhteensä kahdeksan ehdotusta. Mukana ovat oululaiset kuvaajat ja taiteilijat Inkeri Jäntti yhdessä Inka Kuivamäen kanssa tää ois -projektillaan, Mika Kiviniemi ja Sirpa Heikkinen. Etelä-Suomesta valikoitui mukaan valokuvaaja Susanna Selin.

Pohjoista Suomea edustivat rovaniemeläinen Anssi Jokiranta ja torniolainen Atte Tolonen. Kansainvälistä näyttelykavalkaadia edusti hollantilainen Charmaine de Heij.

Vuoden 2022 näyttelyohjelmistoa yhdistää teemallisesti henkilökohtainen kokemus ja dokumentointi.

Kuukauden kuvat -ohjelmiston kuvat valitsivat Fotonordicin operatiivinen johtaja Veera Uutinen, Pohjoisen valokuvakeskuksen tuottaja Taija Jyrkäs, toiminnanjohtaja Antti Tenetz  ja vieraileva kuraattori, taiteilija Eriz Moreno. Eriz Moreno on oululainen valokuvaaja, joka on kotoisin Espanjan Bilbaosta. Hänen taiteellinen työnsä liittyy pääasiassa historiallispoliittisiin konteksteihin ja siihen, miten ne vaikuttavat tiettyyn populaatioon tai alueeseen. Morenon ensisijaisesti käyttämiä medioita ovat installaatiot ja/tai valokuvajulkaisut.

Kuva: Taija Jyrkäs, Markku Karjalainen ripustaa näyttelyään Aulagalleriassa

Lisää uutisia