Uutiset

Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus on mukana kansainvälisessä More-than-Planet -hankkeessa

17.11.2022
More Than One Understanding of the Planet Earth

Kuinka ilmastonmuutosta voidaan tutkia avaruudesta? More Than One Understanding of Planet Earth -hanke kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. Valokuvataide, ja sen kautta taiteellinen ajattelu ja näkökulmat yhdistettynä maailmaa muuttaviin teknologioihin ja tutkimukseen, avaavat uusia horisontteja yksilöille ja yhteisöille ympäristön- ja ilmastonmuutoksen keskellä kamppailevaan maailmaan. 

Hankkeen aikana järjestetään keskusteluja, podcasteja, seminaari ja julkaisu, taiteilijoille ja tutkijoille suunnatut residenssit Oulangan tutkimusasemalla ja Pyhäsalmen kaivoksessa, tutkimus- ja kehityslabotorioita sekä näyttelyt Linzissä, Itävallassa, sekä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa. Hanke on johdatoa Oulun kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026. 

Satelliittidataa, taiteellista tutkimusta, kansalaistiedettä ja valokuvataidetta yhdistävän More Than One Understanding of Planet Earth -hankkeen muita partnereita ovat Waag Society Hollannissa, Ars Electronica -keskus Itävallassa, Leonardo/Olats Ranskassa, Makery Ranskassa ja Project Atol Sloveniassa. Paikallisia yhteistyökumppaneita ovat Oulun yliopiston Oulangan tutkimusasema ja Pyhäsalmen kaivoksessa toimiva Callio Lab -tutkimus- ja testausorganisaatio, Kerttu Saalasti -instituutti, Oulun yliopisto.

Ensimmäinen hankkeen taustoja kartoittava ja tulevia toimia valottava podcast-jakso ilmestyy tammikuun 2023 alussa. Vieraina kertomassa toiminnastaan ovat Oulangan tutkimusaseman asemanjohtaja Riku Paavola, tutkimuskoordinaattori Jari Joutsenvaara Callio Labista sekä mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Minna Långström. Keskustelun vetää PVK:n More than Planet -hankejohtaja Antti Tenetz.

Lisää uutisia