Uutiset

Photo North Ars Electronica -festivaaleilla 2023

31.8.2023
Cesar & Lois, Boreal Intelligence, 2023 (kuva: Antti Tenetz)

Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus osallistuu 6.–10.9.2023 järjestettävään kansainväliseen Ars Electronica -festivaaliin osana More-than-Planet -hankkeen toimia.

Digitaalisen vallankumouksen seurauksena vuonna 1979 ensimmäisen kerran järjestetty Ars Electronica -festivaali on yksi maailman tärkeimmistä mediataidefestivaaleista. Linzin sataman alueelle levittäytyvän festivaalin vuosittain vaihtuvat teemat pohtivat laajasti taiteen, teknologian ja yhteiskunnan vuoropuhelua ja mahdollisia tulevaisuuksia.  

Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen More-than-Planet -hanke on osa festivaalin virallista ohjelmaa ja esillä More-than-Planet Living Lab -osiossa. Näyttelyssä esitellään mm. Oulangan tutkimusasemalla ja Pyhäsalmen kaivoksessa kesällä ja syksyllä 2023 toteutuneiden residenssien vaiheita. Festivaalin koko ohjelma löytyy täältä.

Lisäksi, Photo Northin More-than-Planet -hankejohtaja Antti Tenetz ja BIOS-tutkimusryhmän jäsen Tero Toivanen vetävät Systemic Change in the Times of Polycrisis -työpajan osana festivaalin ohjelmistoa. Pari kutsuu festivaalin kävijöitä keskustelemaan torstaina 7.9. klo 14 alkaen Ars Electronican More-than-Planet Living Lab-tilaan systemaattisesta muutoksesta ja ekologisen monikriisin kestävistä ratkaisuista. Monikriisin näkökulmia tarkastellaan taiteilijoiden, tutkijoiden ja aktivistien työn kautta, ja työpaja liittyy Photo Northin More-than-Planet -hankkeen toimiin Pyhäsalmella, Euroopan syvimmässä metallikaivoksessa ja Oulangan tutkimusasemalla keskellä pohjoisboreaalista metsää. 

Festivaalin More-than-Planet -osio huipentuu perjantaina 8.9.2023 järjestettävään (Un)Earthing the Truth: Ownership and Narratives about the Planet: A More-than-Planet Conference -symposiumiin. Symposium kokoaa yhteen taiteilijat, tutkijat ja taloustieteilijät kyysenalaistamaan ympäristössämme vallitsevia auktoriteetteja ja uudelleenkuvittelemaan tasapainoa markkinaideologioiden ja ympäristöjemme välillä. Lopun interaktiivisessa työpajasessiossa pyritään luomaan kestäviä ja joustavia narratiiveja ja rakenteita, jotka edistävät yhteistä tulevaisuutta yhdessä ympäristömme kanssa. 

Kansainvälinen tutkimushanke More-than-Planet kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. Hankkeelle on myönnetty Creative Europe -rahoitus -ohjelmatunnuksella No. 101056238 sekä Oulun kaupungin ja Opetushallituksen kansallinen vastinraha.

Lisätietoa:
Antti Tenetz
More-than-Planet -hankejohtaja
antti@photonorth.fi, +358 40 163 3964

Lisää uutisia