Uutiset

Photo North mukana Inventing Artists -yhteisötaideprojektissa, taidenäyttelyn avajaisia vietetään 11.5.

7.5.2024

Neljän viikon ajan kahdeksan oululaista henkilöä on työskennellyt useana iltana viikossa D-aseman yhteisötilassa keksiäkseen taiteilijan, jota ei ole olemassa – mutta joka voisi olla tai jonka ehkä pitäisi olla.

Inventing Artists -yhteisötaideprojektiin haettiin helmikuussa 2024 avoimella haulla osallistujiksi luovia ihmisiä. Hakijoista kahdeksan valittiin osaksi työryhmää, jota saksalainen taiteilijaduo deufert&plischke ohjaa englanniksi.

Vuodesta 2005 lähtien deufert&plischke – eli taitelijat Kattrin Deufert and Thomas Plischke – ovat työskennelleet erilaisten yhteisöjen kanssa keksiäkseen naistaiteilijoita, jotka eivät ole olleet oikeasti olemassa. Painopiste naistaiteilijoihin oli tarkoituksellinen, sillä heitä tunnustetaan liian vähän taidehistoriassa. 

Projektin sovittamiseksi nykyhetkeen projektin painopistettä laajennettiin: uusi tavoite on keksiä vähemmistötaiteilijoita valtavirtaista taidehistoriaa vasten, korostaen näin taidekentän eksklusiivisia taipumuksia. Kuvitteellisen taitelijan kautta annetaan ääni sekä tämän edustamalle vähemmistölle, että hänet luoneille taiteilijoille.

“Yhteiskunnassamme on monista erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, joilla on omat ainutlaatuiset näkemyksensä ja tavoitteensa. Jokainen yksilö kantaa omaa monimuotoisuuttaan, joka on muovautunut heidän elämänkokemuksiensa ja olosuhteidensa kautta ja joka syvästi vaikuttaa heidän polkuihinsa”, taiteilija Kattrin Deufert pohjustaa projektin taustaa. “Vaikka kohtaammekin monimuotoisuutta päivittäin, se on usein aliedustettuna, erityisesti rakenteissa kuten kulttuurisektorilla. “ 

Taitelijan teokset luodaan yhdessä

Osallistujat luovat projektin aikana valokuvaukseen keskittyvän kuvitteellisen taiteilijan työn otteita keksimällä ja tekemällä niitä itse. Projekti huipentuu näyttelyyn, joka esittelee kuvitteellisen taiteilijan työtä yleisölle ensimmäistä kertaa. Ensimmäisellä viikolla ryhmä määritteli kuvitteellisen taitelijan elämänkertaa pohtien sellaisia teemoja kuten sukupuoli, suhde isoäitiin, työmahdollisuudet, epävarmuudet ja naisiin kohdistuva väkivalta maailmanlaajuisesti. Taiteilijan taiteelliseksi painopisteeksi valikoitui valokuvaus ja muoti, sekä vuorovaikutus taiteen ja yhteiskunnan välillä. Työskentelyn välineitä ryhmäläiset käyttivät mm. valokuvausta, kirjoittamista ja piirtämistä.

Hän on [AlyÆŋ] -nimeä kantavan taidenäyttelyn avajaisia vietetään 11.5. klo 17–21. Näyttelyssä nähdään kuvitteellisen taiteilijan taideteoksia, joita työryhmä on luonut viimeisten viikkojen aikana. Näyttely painottuu valokuvaukseen, mutta ryhmällä on työnalla myös mm. taiteilijan päiväkirja, kirjeitä, kuvataiteita ja runoja. Avajaisissa paikalla on myös Thomas Plischke, joka ohjaa ryhmää paikan päällä projektin viimeisen viikon ajan. Näyttely on nähtävillä Tuirassa D-aseman aukioloaikoina seuraavan kuukauden ajan.

Inventing Artists -yhteisötaideprojektin toteuttavat yhteistyössä Valveen kaupunginosakulttuuri, deufert&plischke, D-asema, Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus ja Goethe-Institut Finnland.

Projektin esittelytilaisuus:
Keskiviikko 8.5.2024 klo 13.30–15
Ravintola Paljetti, kulttuuritalo Valve
Vapaa pääsy

Tule kuulemaan projektista sen tekijöiltä. Paikalla myös taiteilija Thomas Plischke.

Taidenäyttelyn avajaiset:
Hän on [AlyÆŋ]
Lauantai 11.5.2024 klo 17–21
D-asema (Valtatie 53, Tuira)
Vapaa pääsy

Lisää uutisia