Näyttelyt

Johan

Kenneth Bamberg, Oak No.2, 2022
Tapahtuma-aika

16.09.2023–

12.11.2023

Avoin opastettu yleisökierros

9.11.2023

Kenneth Bambergin näyttely Johan Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa käsittelee miesten kokemaa väkivaltaa parisuhteissa. Millaisia ovat ne kulttuuriset käsitykset ja rakenteet, jotka estävät miehiä näyttämästä tunteitaan ja heikkouttaan? Kuinka vakavasti viranomaiset suhtautuvat fyysisesti ja psyykkisesti pahoinpideltyihin miehiin? Näyttely on omistettu Johan-nimiselle miehelle, jonka hänen entinen puolisonsa surmasi ennen esillä olevan näyttelykokonaisuuden valmistumista. 

Bamberg kiinnostui aiheesta luettuaan sanomalehtiartikkelin miehestä, joka oli soittanut hätäkeskukseen, koska oli joutunut vaimonsa pahoinpitelemäksi. Hätäkeskuksen päivystäjä oli kysynyt “Otat sä naiselta pataan?” ja tiedustellut puolisojen välistä kokoeroa. Lopulta hätäkeskuksesta oli kehotettu selvittämään tilanne omin voimin. 

Teossarjan lähtökohtana ovat olleet miesten sanat ja kertomukset – perheväkivallan uhreina olleiden miesten henkilökuvat ja videohaastattelut ovat näyttelyn olennainen osa. Bamberg on löytänyt haastateltavat väkivallan uhreja auttavien järjestöjen kautta ja he ovat olleet prosessissa mukana vapaaehtoisesti. Teoksissa nähdään osallistujia kaikista Pohjoismaista. Heidän kohtalonsa ovat erilaisia: joku on kertonut saaneensa useita sydänkohtauksia, toista on uhkailtu veitsillä ja kolmas on valeltu sytytysnesteellä. Miesten muotokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään Bambergin kankaalle kirjomia sanoja tai lauseita, jotka on poimittu uhrien kertomuksista.

Näyttelykokonaisuutta ovat tukeneet Akillesjouren, Ensi ja turvakotien liitto, Horsens Krisecenter for mænd, Miessakit ry, Miesten asema, Taiteen edistämiskeskus, Finnfoto, Koneen säätiö, Suomen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Svenska litteratursällskapet, Nygrens stiftelse, Oskar Öflunds stiftelse, Tasa-arvoasian neuvottelukunta (Tane), Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Reform, MannsForum, Samtök um karlaathvarf

Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus
Kenneth Bamberg 
Johan
16.9. –12.11.2023

Lisätietoja

Kenneth Bamberg