Aulagalleria

Kylä ilman naisia

Kuva: Kaisa Eiche
Tapahtuma-aika

29.04.2023–

11.06.2023

Avoin opastettu yleisökierros

25.5. klo 17

Kylä ilman naisia on taiteilija Kaisa Eichen ja Kadi Estlandin jatkuva yhteistyöprojekti, joka syntyi Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan seurauksena. Hobusepea-galleriassa Tallinnassa talvella 2022 ja Võrun Kanal-galleriassa keväällä 2023 esillä ollut näyttely tuo yhteen valokuvan ja runouden. 

Pohjoisen valokuvakeskuksen aulagalleriassa oleva näyttely keskittyy valokuvalliseen esittämiseen. Kuvat heijastelevat sotaan liittyviä pelkoja, mutta tarkastelevat myös naisia ja heidän roolejaan sota-aikana. Miten naiset nähdään sodan keskellä? Millaista on elää sotaa pelkäävässä Virossa Venäjän rajanaapurina?

Eichen projekti alkoi keväällä 2022 kaksoismuotokuvasta En kasvata poikaani sotaa varten, jossa taiteilija ja hänen silloin viisivuotias poikansa seisoivat kellarissa. Taiteilija otti myöhemmin yhteyttä ystäväpiirissään oleviin äiteihin ja pyysi heitä näyttämään hänelle suojapaikkansa, joihin he lastensa kanssa menisivät, jos Virossa tapahtuisi jotain samanlaista kuin Ukrainassa. 

Näyttely koostuu teoksista, jotka kuvaavat naisia ja heidän lapsiaan kellareissaan. Millaista lasten kasvattaminen on näinä isänmaallisina aikoina? Millaisia mielleyhtymiä Viron miehitetty menneisyys ilman itsemääräämisoikeutta ja osana Neuvostoliittoa 50 vuoden ajan herättää? Millaista naisvihamielistä kulttuuria sota tuottaa, kun raiskaamista ja naisten ja lasten nöyryyttämistä ja kaltoinkohtelua käytetään yhtenä sotastrategiana muiden joukossa?

Kaisa Eiche: Kylä ilman naisia
29.4.–11.6.2023
Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus, aulagalleria

Kuva: Kaisa Eiche, From the series Village without women (2022)

Lisätietoja

Kaisa Eiche