Tapahtumat

Anna-Kaisa Kettusen monologiesitys ”Nyt huutaa veljes veri” Johanna Lecklinin Tummassa vedessä -näyttelyssä

Kuva: Veera Uutinen
Tapahtuma-aika

10.06.2023–

10.06.2023

Johanna Lecklinin näyttely Tummassa vedessä tarkastelee Suomen sisällissodan jälkiä sekä historian vaiettuja tarinoita. Osa näistä tarinoista muuntuu monologin muotoon lauantaina 10.6.2023 klo 18 Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa. Teatteri-ilmaisun ohjaaja, muusikko ja tuottaja Anna-Kaisa Kettusen monologi perustuu Kunto Ruokolaisen keräämästä haastattelusta löytyvään rva Eeva Eufemia Järvisen (os. Rimpilä, s. 22.12.1891) haastatteluun, jonka Lecklin on litteroinut. Esitys kertaa muistoja ristiriitojen ja veljessodan vuosilta, ja lisäksi esityksessä kuullaan Kettusen esitykseen säveltämä Vangin laulu, jonka sanat löytyvät myös eräästä näyttelyn kuvasta.

Kettusen n. 15 minuuttia kestävä monologi kuullaan illan aikana kolme (3) kertaa. Esitykseen on vapaa vapaa pääsy ja monologia voi tulla kuuntelemaan myös kesken esityksen. 

Anna-Kaisa Kettunen on kaustilaislähtöinen teatteri-ilmaisun ohjaaja, muusikko ja tuottaja, joka työskentelee ja asuu Oulussa. Hänen erityisalaansa on kansanmusiikista ammentava teatterimusiikki. Kettunen on ammatiltaan festivaalituottaja, minkä lisäksi hän toimii freelance-näyttelijänä oululaisissa teattereissa, kuten Akseli Klonkilla ja Teatteri Saagassa.

Johanna Lecklin on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka teoksia on nähty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Lecklin valmistui kuvataiteen tohtoriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Hänen tohtorintutkimuksensa Esitettyä aitoutta. Osallistavasta taiteesta ja sen etiikasta käsittelee eettisiä kysymyksiä yleisöä osallistavissa teoksissa. Hän on suorittanut maisterin tutkintonsa Kuvataideakatemian tila-aika-taiteen osastolla vuonna 2003 ja valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan taidehistoria vuonna 2008. Lecklin sai Suomen Taiteilijaseuran vuosipalkinnon vuonna 2001.

Lue lisää Lecklinin näyttelystä täältä.

Nyt huutaa veljes veri
Monologiesitys Johanna Lecklinin Tummassa vedessä -näyttelyssä
lauantaina 10.6.2023 klo 18
Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus, galleria
Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, 90100 Oulu

Kuva: Veera Uutinen