Näyttelyt

Oulunsalo Soi vuoden kuvataiteilija: Aino Väänänen / Vanishing Point

Tapahtuma-aika

10.08.2022–

29.09.2022

Avoin opastettu yleisökierros

Vanishing Point (‘Pakopiste’ tai ‘Katoamispiste’) viittaa napapiirin koordinaatteihin, jotka ovat jatkuvassa muutoksessa maamassojen ja merivirtojen liikkeistä johtuen. Vanishing Point kasvaa allegoriaksi elämälle pohjoisessa, jossa perinteiset elämäntavat ja ympäristö ovat murroksessa. 

Vanishing Point lähti Väänäsen halusta visualisoida tätä muutosta, joka on sekä ulkoista että sisäistä. Hän on kuvannut kotiseuduillaan Hailuodossa sekä eri puolilla Pohjois-Skandinaviaa, ja häntä on kiehtonut kontrasti hauraan luonnon ja ihmisten luomien koneistojen ja infrastruktuurien välillä. Väänäsen työtapa on ollut poukkoilevaa ja epämääräistä vaeltamista; napapiirin koordinaattien epämääräisyys on heijastunut työmetodeissa. ”Päällimmäisenä mielessäni on pyörinyt kysymys: miltä tulevaisuus näyttää pohjoisen reuna-alueilla?”

Väänäsen töissä yhdistyy inhimillisyys, rosoisuus ja herkkyys. Hän työskentelee pitkäkestoisten dokumentaaristen valokuvaprojektien parissa, joiden aiheita ovat muuttuva ympäristö pohjoisen reuna-alueilla, elämä huumeriippuvuuden kanssa Bukarestissa sekä samansukupuolisten tanssi Venäjällä. Väänänen työskentelee myös freelance-lehtikuvaajana ja opettaa valokuvausta.

Vuonna 2021 Väänänen julkaisi We Shall See -nimeä kantavan taidevalokuvajulkaisun. Samana vuonna Väänänen valittiin Nikon-NOOR-akatemian masterclass-ohjelmaan. Väänäsen töistä on järjestetty näyttelyitä sekä kotimaassa että kansainvälisesti Lontoossa, Moskovassa ja muualla Venäjällä.

Näyttely on osa Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin yhteistyötä. Vuosittain organisaatiot kutsuvat alueellisen taiteilijan tuottamaan näyttelyn osaksi festivaalin ohjelmistoa ja hänen kuviaan käytetään myös festivaalin visuaalisessa ilmeessä. Oulunsalo Soi -festivaalia vietetään 10.–14. elokuuta Oulun seudulla osana Oulun juhlaviikkoja. 

Oulunsalon kirjasto on avoinna kesäaukioloin ajalla 10.–29.8. ma-to 8:30-19 ja pe 8:30-17 sekä 

29.8.–29.9. ma-to 8:30-19 ja pe 8:30-17 sekä la 9-15

Lisätietoja

Aino Väänänen