Näyttelyt

Pilluralli

Tapahtuma-aika

17.06.2023–

10.09.2023

Avoin opastettu yleisökierros

Jussi Puikkosen näyttelyssä Pilluralli istahdetaan pinkin auton takapenkille, laitetaan Finnhitsit soimaan täysillä tuunatun auton stereoista  ja lähdetään tapaamaan ystäviä kartsalle. Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa esillä oleva dokumentaarinen valokuvanäyttely tarkastelee suomalaista korttelirallikulttuuria ja aikuistumisriittejä. 

Pilluralli, pilis, kruisailu – ajelu ilman määränpäätä wunderbaumeilla ja karvanopilla koristelluilla vanhoilla ja uniikeiksi tuunatuilla  autoilla on pohjoismainen, haja-asutusalueiden alakulttuuri ja tapa, jolla nuoret luovat sosiaalisia verkostoja. Päämäärätön ajelu ja yhdessä oleminen ovat osa aikuistumisprosessia, jossa 18-vuotta täyttäneet ja sitä vielä odottavat viettävät aikaa yhdessä juoden alkoholia ja ajamalla täysi-ikäisiä ystäviään baarien maailmaan. Heti ajokortin saatuaan nuoret saattavat ajaa jopa 40 000 km vuodessa, käytännössä maailman ympäri. Pilispiireissä kuskeja ei välttämättä tunneta henkilökohtaisesti, mutta autot tunnetaan ja tunnistetaan. 

Valokuvataiteilija Jussi Puikkonen dokumentoi Pohjois-Suomen pillurallikulttuuria koronavuosina tallentaen äänentoistolaitteilla pursuavia autoja, kuskeja ja kyytiläisiä, sekä oman auton hankintaan ja tuunaamiseen liittyvää aikuistumisriittiä. Suurin osa näyttelyn teoksista on kuvattu Oulussa ja Rovaniemellä. Pilluralli ei ole pelkkä valokuvanäyttely, vaan galleriasssa nähdään valokuvavedoksien lisäksi videoteoksia ja installaatio-objekteja. 

Pohjoisamerikkalainen populaarikulttuuri vaikuttaa autoilun ihannointiin ja sen tuomiin ajatuksiin vapaudesta – pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomessa auto nähdään vapauden symbolina. Ensimmäinen auto tarjoaa nuorelle vapauden liikkua omassa ympäristössä, poissa vanhempien valvovan silmän alta. Pilluralli onkin vahvasti pohjoismainen ilmiö, eikä vastaavaa kulttuuria löydy esim. Keski-Euroopasta. Se yhdistää pikkupaikkakunnilta kotoisin olevia ihmisiä, symboloi itsenäisyyttä ja kapinaa, sekä korostaa elämää seikkailuna. Paljon autojen estetiikasta on peräisin Yhdysvalloista, lisäksi vaikutteita otetaan Ruotsin raggare-kulttuurista tai tällä hetkellä vahvassa nosteessa olevasta japanilaisesta JDM-tyylistä. Piliksen ajelun melu- ja ympäristöhaitat ovat kiistattomat.

Jussi Puikkonen: Pilluralli
17.6.–10.9.2023
Avajaiset perjantaina 16.6. klo 17
Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus, galleria

Kuva: Jussi Puikkonen

Lisätietoja

Jussi Puikkonen