Aulagalleria

Niin lähellä mutta kuitenkin kaukana – maisemakuvia Pohjois-Euroopasta

Kuva: Aneta Willertová. Finland
Tapahtuma-aika

18.11.2023–

04.02.2024

Avoin opastettu yleisökierros

14.12.2023

Aneta Willertován näyttelyssä Niin lähellä mutta kuitenkin kaukana – maisemakuvia Pohjois-Euroopasta nähdään kuvia, jotka on otettu saarelta kohti rannikkoa, metsän yläpuolelta lähintä kylää etsien ja joen rannalta Venäjää tuijottaen. Willertová on kiinnostunut siitä, mitä me oikeastaan näemme, kun katsomme maisemaa: maiseman vai omia muistojamme? Kuinka paljon tietoa katoaa teknisissä ja materiaalisissa prosesseissa? Ja kuinka paljon toisaalta katoaa, kun katsomme jonkun toisen ottamia kuvia?

Tiheästi asutusta Keski-Euroopasta kotoisin oleva Willertová pohtii ympäröivään tilaan liittyviä kokemuksiaan Suomessa, Ruotsissa, Ahvenanmaalla ja Virossa. Välimatkat ovat niissä pitkiä ja ihmisten välisiä yhteyksiä on vähän tai ei lainkaan. Talvella lumi peittää maiseman ja vesistöjen ylittäminen on vaikeaa ilman asianmukaisia varusteita. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä vahvemmalta tila tuntuu. Willtertoválle tila toimii metaforana: pohjoisessa sekä paikkoja että ihmisiä on vaikea tavoittaa.

Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen aulagalleriassa on esillä maisemakuvia ilman ihmisiä. Nämä kuvat on asetettu vastakkain Narvajoen rannalla otetun valokuvan kanssa, joka kuvaa konfliktia Venäjän rajalla – sitä, miten ihmiset asettavat rajoja, kun fyysinen etäisyys ei enää vastaa ajattelutapojen, oikeuksien ja mahdollisuuksien välistä etäisyyttä.

Willertová kysyy postikortin kokoon vedostettujen kuviensa kautta häviääkö maisema kuvissa lopulta peruuttamattomasti. Tuleeko todellisuudesta abstraktia, kun valokuva muuttuu kokemuksesta materiaaliseksi?

Aneta Willertová 
Niin lähellä mutta kuitenkin kaukana – maisemakuvia Pohjois-Euroopasta 
Kuukauden kuvat 
Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen aulagalleria 
18.11.2023 – 4.2.2024 

Lisätietoja

Aneta Willertová