Näyttelyt

Kotryna Ula Kiliulyte: Arctic Swell

Tapahtuma-aika

08.01.2022–

20.02.2022

Avoin opastettu yleisökierros

”Arctic Swell” on teoskokonaisuus, joka koostuu neljään lukuun jaetusta liikkuvasta kuvateoksesta: DYAD(luku I), a simple melody atoms buzz like linden trees in July (luku II), Temporary Organ (luku III), Gentle Touch (luku IV), pysäytyskuvista ja julkaisusta, jotka kartoittavat leikkauspisteitä ilmastonmuutoksen, ajan käsityksen ja sen välillä, miten elämän vaaliminen voi olla vastarintaa. Teos tarkastelee videon, valokuvan, väliaikaisen kuvanveiston ja tekstin kautta raskauden aikajanoja ja ihmisen toiminnan peruuttamattomia vaikutuksia planeettaamme. 

Yhdistyminen ja jakaantuminen, symbioottiset suhteet ja yhteenliittymät tulevat esiin erikokoisissa tapahtumissa: mikroskooppinen objektiivi vangitsee maitorauhasen supistuman vastauksena oksitosiinipistokseen, digitaalisesti rakennettua arktista metsää tarkkaillaan droonin silmin, kohtauksia saunasta, luonnonmarjojen ja -yrttien keräämisestä ja muita yksinkertaisia hoivarituaaleja jaksottavat kehtolaulut – yksinkertaiset rauhoittavat melodiat, joilla rauhoitetaan lapsi, planeetta, itse laulajat. Videoteosta täydentää julkaisu, jonka tekstejä ja pysäytyskuvia näytetään hohtavina kuvina ja painatuksina läpikuultavilla kankailla. Esillä on mikroskooppikuvia jäkälästä, valokuvia väliaikaisista merilevähyytelöstä tehdyistä veistoksista, lumimuodostelmista ja ihosta. 

”Arctic Swell” -kokonaisuus alkoi kehittyä On the Edge -residenssin aikana Oulussa ja Lapissa. Residenssiohjelman järjesti Street Level Photoworks yhdessä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa vuonna 2020. Teoskokonaisuuden kehitystä ja tuotantoa tukivat Creative Scotland, Hope Scott -säätiö, Liettuan kulttuurikeskus ja British Council Scotland, Oulun kaupunki, Taiteen edistämiskeskus ja Koneen säätiö. 

Kiitokset Kaija Kiurulle ja Timo Helteelle isännöinnistä ja jäkälästä, Edinburghin yliopiston Stephen Mitchellille jäkälän SEM-mikroskooppikuvista ja Aarhusin yliopiston tri Felicity Devisille luvasta käyttää kiehtovaa liikkuvaa kuvamateriaalia maitorauhassolujen supistumisesta. 

 

@kotrynaula @pohjoinenvalokuvakeskus @streetlevelphotoworks

Lisätietoja

Kotryna Ula Kiliulyte