Näyttelyt

Tummassa vedessä

Tapahtuma-aika

29.04.2023–

11.06.2023

Avoin opastettu yleisökierros

25.5.2023

Johanna Lecklinin näyttely Tummassa vedessä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa tarkastelee Suomen sisällissodan jälkiä sekä historian vaiettuja tarinoita. Näyttelyn Suomen historiaan liittyvä teema on yleismaailmallinen – veriset (sisällis)sodat repivät maita edelleen ja viattomien siviilien kärsimykset ovat yhä osa nykyaikaisen sodankäynnin keinoja. 

Lecklin on kuvannut näyttelyyn valokuvasarjan sisällissodan (27.tammikuuta – 15.toukokuuta 1918) todellisista ja mahdollisista tapahtumapaikoista sekä Oulussa että Mänttä-Vilppulassa. Osa kuvatuista paikoista toimi sisällissodan aikaan väliaikaisina vankiloina. Teoksissaan Lecklin tarkastelee, onko vuoden 1918 tapahtumista jälkiä vielä sadan vuoden jälkeen. Valokuvasarjan kollaasit perustuvat Pohjois-Pohjanmaan museon ja Serlachius-museoiden arkistomateriaaleihin – sisällissodasta säästyneet kirjeet, postikortit, runot, lehtileikkeleet, valokuvat ja esineet ovat vuosien saatossa päätyneet arkistoihin.

Liikkuvan kuvan teoksessaan Ei ainoastaan intohimosta (2018/2019) Lecklin pohtii naisten ja lasten kohtaloita Suomen sisällissodassa, koska siviilien roolista ei ole paljon tietoa. Katsoja voi havaita teosesta myös viittauksen Lecklinin omaan sukutarinaan, sillä hänen kaukainen sukulaisensa sai surmansa vuonna 1918 Viipurissa. Kuolemaan liittyi mysteeri: oliko nainen toiminut punaisissa vai kuoliko hän tapaturmaisesti harhaluodista? Näyttelyn toinen liikkuvan kuvan teos, Juna saapuu asemalle (2023), on kuvattu Oulun rautatieasemalla. Junaliikenne oli merkittävässä osassa sisällissodan taisteluissa: panssarijunat ja joukkojen siirtely rautateitse olivat tärkeitä osapuolten menestymisen kannalta. Teoksen muotoa innoittaa Lumièren veljesten varhainen elokuva vuodelta 1895.

Osa näyttelyn teoksista ollut aiemmin esillä Serlachius-museoiden Gustaf-museossa ja Galleria Heinossa. Teokset nähdään myös Lecklinin yksityisnäyttelyssä Helsingin Taidehallissa keväällä 2025.

Näyttelyä ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Oulun kaupunki ja Koneen säätiö

Kiitokset: Pohjois-Pohjanmaan museo Arja Keskitalo, Meeri Rauhala, Eija Konttijärvi, Jonna Mölläri, Marja Höyhtyä ja Auli Sukuvaara-Kariniemi.

Johanna Lecklin: Tummassa vedessä
29.4.–11.6.2023
Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus, galleria

Kuva: Johanna Lecklin, Olipa kerran, tässä paikassa (lyseo) 2023

Lisätietoja

Johanna Lecklin