Tapahtumat

Väestönsuoja nyt -yleisötilaisuus 20.1. klo 12.30

Kuva: Eriz Moreno
Tapahtuma-aika

20.01.2024–

20.01.2024

Mitkä historialliset tapahtumat johtivat väestönsuojien yleistymiseen pohjoismaissa?  Mikä on väestönsuojien merkitys nykypäivänä ja millaisia käyttötarkoituksia suojilla voi olla? 

Kulttuuritalo Valveen Makujen Paljetti -kahvilassa järjestetään yleisötilaisuus lauantaina 20.1.2024 klo 12.30-15, jossa pureudutaan väestönsuojeluun ilmiönä ja väestönsuojiin konkreettisena tilana. Tapahtuma on osa Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa esillä olevan, valokuvataiteilija Eriz Morenon Minun väestönsuojani -näyttelyn oheisohjelmaa. 

Tapahtuman aikana tutustutaan Minun väestönsuojani -näyttelyyn taiteilija Eriz Morenon johdolla, jonka jälkeen klo 13.00 Suomen väestönsuojelun historiasta – Kuinka Suomesta tuli väestönsuojelun suurvalta? -kirjan kirjoittanut tietokirjailija ja poliittisen historian dosentti Ville Jalovaara luennoi väestönsuojeluun liittyvästä historiasta ja nykypäivän ilmiöistä. Tapahtuman päättää klo 14  Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Urho Karppinen puheenvuorolla Väestön suojaaminen 2020-luvulla. Taiteilija Eriz Morenon esittelykierros järjestetään englanniksi ja Ville Jalovaaran sekä Urho Karppisen puheenvuorot järjestetään suomeksi.

____

Poliittisen historian dosentti  Ville Jalovaara (Helsinki, 1976 Helsinki) on helsinkiläinen historiantutkija ja Turun yliopiston yhteiskuntahistoriallisen tiedekunnan poliittisen historian dosentti. Jalovaaran dosentuurin erityisala on yhteiskunnallisen liikkeiden tutkimus. Hän julkaissut kymmenen Suomen historiaa eri näkökulmista käsittelevää teosta.  Ville Jalovaara viimeisin teos Helsinki 1944 – taistelu pääkaupungista (SKS 2023) käsittelee Helsingin kevään 1944 suurpommituksia. Hän on tarkastellut myös Pohjois-Suomen historiaa vuonna 2021 ilmestyneessä tutkimuksessaan Piispa Wallimaan surma – Partisaani-isku Saariselällä 1943 (SKS 202). Hänen väestönsuojelun historiaa käsittelevä tutkimuksensa Väestönsuojelu ja kylmä sota (Otava 2021) toteutettiin Väestönsuojelusäätiön tuella. Ville Jalovaara on myös aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Urho Karppinen on Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen vt. valmiuspäällikkö. Hän työskentelee pääasiallisesti väestön suojaamiseen valmistautumisen sekä pelastuslaitoksen oman varautumisen ja valmiussuunnittelun parissa.

Eriz Morenon (Bilbao, Espanja, 1982) taiteellinen työ keskittyy historiallis-poliittisiin konteksteihin ja niiden vaikutuksiin väestössä tai maisemassa. Moreno on kiinnostunut paikkasidonnaisten teosten luomisesta ja hänelle on myönnetty  useita apurahoja ja palkintoja toteuttaakseen projektejaan Itävallassa, Saksassa, Kreikassa, Iranissa, Macaossa, Puolassa, Romaniassa, Turkissa, Yhdysvalloissa sekä entisissä Neuvostoliiton ja Jugoslavian tasavalloissa. Hänen töitään ovat esitelleet mm. Bilbao Guggenheim -museo, Jerevanin nykytaiteen museo, D21 Kunstraum Leipzig, Tampereen työväenmuseo Werstas, Salamancan Domus Artium 2002 -museo, Helsingin väestönsuojelumuseo ja Helsingin museo. Hänen huomionarvoisia julkaisujaan ovat Projekt Beton (2013) ja Berlin (Amerikka) (2022). Eriz Morenon Minun väestönsuojani -näyttely on nähtävillä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa 4.2.2024 saakka.

Lisätietoja: Taija Jyrkäs, tuottaja
taija@photonorth.fi, +358 40 128 1150