Uutiset

More-than-Planet avajaiset 12. joulukuuta klo 14 Studiolla

5.12.2022
Minna Långström, still-kuva teoksesta The Other Side of Mars, 2019

Kuinka ilmastonmuutosta voidaan tutkia avaruudesta? Millaiseen muotoon Oulangan tutkimusasemalta ja Pyhäsalmen kaivoksesta saatu tieto ja kokemukset taipuvat nykytaiteilijan käsissä? Miten tutkimustieto,  ympäristösensoreista ja satelliiteista saatava data yhdistyessään paikalliseen tietoon taiteen kautta muuttavat kuvaamme lähiympäristöstä ja maasta? 

Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen More Than One Understanding of Planet Earth -hankkeen avaustapahtuma järjestetään 12.12.2022 klo 14 Kulttuuritalo Valveen Elokuvateatteri Studiossa, 2 krs. (Hallituskatu 7, 90100 Oulu). Tapahtumassa nähdään otteita mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Minna Långströmin teoksista taiteilijan läsnäollessa ja More than Planet -hankejohtaja Antti Tenetz kertoo tarkemmin projektin sisällöstä ja tulevaisuuden tapahtumista. 

More than Planet -hankkeen kansainvälinen residenssihaku Oulangan tutkimusasemalle ja Pyhäsalmen kaivokseen vuodelle 2023 avataan 15.12.2022 Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen verkkosivuilla. Hanke kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. Taiteellinen ajattelu ja näkökulmat yhdistettynä maailmaa muuttaviin teknologioihin ja tutkimukseen avaavat uusia horisontteja yksilöille ja yhteisöille ympäristön- ja ilmastonmuutokseen keskellä kamppailevaan maailmaan. 

Satelliittidataa, taiteellista tutkimusta, kansalaistiedettä ja valokuvataidetta yhdistävän More Than One Understanding of Planet Earth -hankkeen aikana järjestetään keskusteluja, podcasteja, seminaari ja julkaisu, taiteilijoille ja tutkijoille suunnatut residenssit Oulangan tutkimusasemalla ja Pyhäsalmen kaivoksessa, tutkimus- ja kehityslabotorioita sekä näyttelyt Linzissä, Itävallassa (2023), sekä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa (2024). Hanke on johdantoa Oulun kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026. 

More than Planet -hankkeen muita partnereita ovat Waag Society Hollannissa, Ars Electronica -keskus Itävallassa, Leonardo/Olats Ranskassa, Makery Ranskassa ja Project Atol Sloveniassa. Paikallisia yhteistyökumppaneita ovat Oulun yliopiston Oulangan tutkimusasema ja Pyhäsalmen kaivoksessa toimiva Callio Lab -tutkimus- ja testausorganisaatio, Kerttu Saalasti -instituutti, Oulun yliopisto.

Minna Långström on mediataiteilija ja elokuvantekijä. Hänen taiteellinen työnsä koostuu elokuvista – lyhytfiktioista ja dokumenteista – ja elokuvainstallaatioista, jotka yhdistävät liikkuvaa kuvaa tilaelementteihin. Hänen työprosessinsa on yleensä pitkä, perusteellisesti tutkimuksellinen ja monitaiteellinen. Töissään hän keskittyy yhteiskunnallisiin näkökulmiin teknologisesti välitetyissä kertomuksissa ja visuaalisissa teknologioissa sekä poliittisiin historioihin ja siihen, millaisia elokuvallisia vaikutuksia niillä on nykyhetkeen.

More than Planet -avaustapahtuma
12.12.2022 klo 14.00
Elokuvateatteri Studio, 2 krs. Kulttuuritalo Valve
Hallituskatu 7, 90100 Oulu

Lisätietoa: 
Antti Tenetz, More than Planet -hankejohtaja, Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus
antti@photonorth.fi, + 358 40 163 3964 

Lisää uutisia