More-than-Planet

More Than One Understanding of the Planet Earth
More Than One Understanding of the Planet Earth

More-than-Planet

Kuinka ilmastonmuutosta voidaan tutkia avaruudesta? More Than One Understanding of Planet Earth -hanke kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. 

Millaiseen tulevaisuuteen olemme menossa? 75% maapallon maapinta-alasta on ihmisen suoran vaikutuksen alaisena – tapamme ymmärtää ja kuvata planeettaa vaikuttaa konkreettisesti itse ympäristöön. Nämä näkökulmat taas perustuvat erilaisiin pohjakäsitteisiin, arvojärjestelmiin, visuaalisiin kulttuureihin ja teknologioihin, jota käytetään maapallon ympäristön kuvaamiseen.  

Valokuvataide, ja sen kautta taiteellinen ajattelu ja näkökulmat yhdistettynä maailmaa muuttaviin teknologioihin ja tutkimukseen, avaavat uusia horisontteja yksilöille ja yhteisöille ympäristön- ja ilmastonmuutoksen keskellä kamppailevaan maailmaan. 

Hankkeen aikana järjestetään keskusteluja, podcasteja, seminaari ja julkaisu, taiteilijoille ja tutkijoille suunnatut residenssit Oulangan tutkimusasemalla ja Pyhäsalmen kaivoksessa, tutkimus- ja kehityslabotorioita sekä näyttelyt Linzissä, Itävallassa, sekä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa. Hanke on johdantoa Oulun kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026. 

Satelliittidataa, taiteellista tutkimusta, kansalaistiedettä ja valokuvataidetta yhdistävän More Than One Understanding of Planet Earth -hankkeen muita partnereita ovat Waag Society Hollannissa, Ars Electronica -keskus Itävallassa, Leonardo/Olats Ranskassa, Makery Ranskassa ja Project Atol Sloveniassa. Paikallisia yhteistyökumppaneita ovat Oulun yliopiston Oulangan tutkimusasema ja Pyhäsalmen kaivoksessa toimiva Callio Lab -tutkimus- ja testausorganisaatio, Kerttu Saalasti -instituutti, Oulun yliopisto.

More Than One Understanding of Planet Earth -hanke kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. Hankkeelle on myönnetty Creative Europe -rahoitus sekä Oulun kaupungin ja Opetushallituksen kansallinen vastinraha.

Teemu Lehmusruusu, Dimmering II (Sinking plants, rising gasses in a topsoil landscape) (2022)