Tapahtumat

Avoin haku vuosien 2024  ja 2025 näyttelyihin 4.6.2023 saakka

Tietämisestä-ryhmänäyttelyssä (2022) nähtiin teoksia mm. Maija Savolaiselta ja Teemu Lehmusruusulta, kuva: Veera Uutinen
Tapahtuma-aika

19.04.2023–

04.06.2023

Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen (PVK) näyttelyhaku vuosien 2024 ja 2025 gallerian ja aulagallerian Kuukauden kuvat -näyttelyihin on auki 4.6.2023 klo 23:59 saakka. Näyttelyt valitsee PVK:n näyttelytyöryhmä, johon kutsutaan vuosittain ulkopuolinen asiantuntijajäsen.

Vuodelle 2024 haettavana on kaksi (2) näyttelyaikaa galleriaan sekä viisi (5) näyttelyaikaa aulagalleriaan. Vuodelle 2025 haettavana on neljä (4) näyttelyaikaa galleriaan sekä viisi (5) näyttelyaikaa aulagalleriaan. Eri tilojen näyttelyt pyritään kokoamaan toisiaan täydentäväksi näyttelyohjelmistoksi. 

PVK:n vuoden 2024 näyttelyohjelmistoa määrittelee vahvasti meneillään oleva More-than-Planet -projekti ja siihen liittyvä päänäyttely syksyllä 2024. Toivomme vuoden 2024 näyttelyehdotuksilta temaattista painotusta aiheeseen muutos

Näyttelytilat

Galleria
Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria sijaitsee Kulttuuritalo Valveen ensimmäisessä kerroksessa. Galleriassa vierailee vuosittain yli 35 000 kävijää ja galleria on avoinna joka päivä klo 10-20. Galleriassa on seitsemän huonetta ja sen kokonaispinta-ala on noin 135 m2. Tiloissa on kiviseinät ja punainen tiililattia. Kahdessa huoneessa on valkokangas ja videotykki videoteosten esittämiseen. Galleriatila soveltuu hyvin myös työryhmien näyttelyille. 
Tutustu galleriaamme täällä: https://my.matterport.com/show/?m=4CTRKh1PA2U
Gallerian pohjapiirros.

Aulagalleria
Aulagalleria sijaitsee Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen toimiston sisäänkäynnin edessä Kulttuuritalo Valveen Ojankadun puolen sisäänkäynnin yhteydessä. Kuukauden kuvat -ohjelmisto esittelee ketterästi aloittelevien kuvaajien debyyttinäyttelyitä. Kuukauden kuvat -ohjelmisto on osa Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Fotonordicin yhteistyötä. 
Aulagallerian pohjapiirros.

Näyttelyhaku

Näyttelyt valitaan avoimen haun perusteella ja kuratoiden. Gallerian näyttelyhaku on avoinna kaikille ammatillisesti toimiville taiteilijoille ja nykytaiteen eri muodoille. Aulagallerian näyttelyohjelmisto esittelee ketterästi aloittelevien kuvaajien debyyttinäyttelyitä. Myös työryhmät ja kuraattorit voivat hakea valmiilla näyttelykonsepteilla. Näyttelyehdotuksilta toivotaan yhteyttä valokuvaan tai linssipohjaiseen taiteeseen. Näyttelyhakemukset jätetään sähköisellä lomakkeella.

Näyttelyjakson pituus on kahdeksan (8) viikkoa. Ripustus tehdään näyttelyn avajaisviikolla ja avajaiset pidetään pääsääntöisesti näyttelyn ensimmäistä aukiolopäivää edeltävänä perjantaina. Purku tapahtuu viimeisen näyttelypäivän jälkeisenä maanantaina. Heinäkuussa galleria on kiinni. 

PVK ei peri näyttelyistä vuokraa. Valokuvakeskus maksaa näytteilleasettajalle mediaanipalkkaa vastaavan näyttelykohtaisen palkkion, jonka maksatuksen mahdollistaa Koneen säätiön erityisavustus vuosina 2022-2025. Lisäksi keskus organisoi gallerian näyttelyn teosten edestakaiset kuljetukset, teosten vakuutukset kuljetuksen ja näyttelyn ajalta, matka- ja majoituskulut näyttelyn avajaisiin, tiedotuksen sekä avajaiset. Aulagallerian näyttelykuluja PVK kattaa vuosina 2024-2025 kulukorvauksena 150 € saakka. 

Näyttelyaikaa haetaan sähköisellä lomakkeella Google Formsin kautta. Yhdellä hakemuksella voi hakea joko galleriatilaan tai aulagalleriaan. Samalla hakemuksella ei voi hakea vaihtoehtoisesti jompaakumpaa näyttelytilaa. 

Näyttelyhakemus
Sähköisen lomakkeen liitteenä tulee lähettää selkeä ja vapaamuotoinen näyttelyhakemus yhtenä tiedostona, johon sisällytetään seuraavat osat:
– Hakijan yhteystiedot: Nimi, puhelinnumero ja sähköposti
– näyttelysuunnitelma (näyttelyn teema ja/tai idea)
– ansioluettelo (taiteilijaryhmät liittävät jokaisen taiteilijan oman cv:n)
– näyttelykokonaisuutta mahdollisimman hyvin tukevat kuva- ja tekstinäytteet sekä kuvia aiemmasta tuotannosta. 

Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus kannustaa hakijoita tarjoamaan laajasti valokuvaan ja linssipohjaiseen mediaan perustuvia teoskokonaisuuksia, jotka ovat tuoreita tai ajankohtaisia. Tilan hyödyntäminen osana näyttelykokonaisuutta katsotaan eduksi. Mikäli näyttelyehdotus sisältää liikkuvaa kuvaa, hakemuksen toivotaan sisältävän linkkejä teosnäytteisiin tai koko teokseen, jonka tulee olla katseltavissa internetin kautta (esim. Vimeo, Youtube). Kaikki näyttelyehdotukset arvioidaan luottamuksellisesti ja keskeneräisiä hakemuksia ei arvioida. Valokuvakeskus toivoo näyttelyehdotuksia valokuvaajilta, jotka kuuluvat kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin ja lisäksi kannustamme kaikenikäisiä ja -sukupuolisia lähettämään hakemuksia.  

Päätökset
Hakemukset käsittelee 3–5-jäseninen näyttelytoimikunta, joka koostuu PVK:n hallituksen ja henkilökunnan jäsenistä. Lisäksi näyttelytoimikuntaan voidaan kutsua vuosittain vaihtuva asiantuntijajäsen. Kaikille hakijoille ilmoitetaan henkilökohtaisesti näyttelytoimikunnan päätöksestä sähköpostitse tai tekstiviestitse viimeistään kahden kuukauden (2kk) sisällä näyttelyhaun päättymisestä.

Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus
Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus (PVK) on profiloitunut korkeatasoisen ja ajankohtaisen valokuvataiteen esittämiseen. Keskuksen maine perustuu tinkimättömään ja pitkäkestoiseen työhön laadukkaan valokuvataiteen esille tuomiseen pohjoisessa. PVK painottaa toiminnassaan ja valinnoissaan pitkäjänteisyyttä, ekologisuutta ja edistää aktiivisesti nykytaiteen kentän vastuullista toimintakulttuuria. Se uskoo toiminnan läpinäkyvyyteen ja tietopääoman vapaaseen jakamiseen.

Lisätiedot:
Taija Jyrkäs
taija@photonorth.fi, +358 40 1281 150