Näyttelyt

Map of Fog II

Tapahtuma-aika

15.06.2024–

08.09.2024

Avoin opastettu yleisökierros

15.6.2024 klo 14.00

Toivo Heinimäen näyttely Map of Fog II1 tarkastelee paikkaan kiinnittymisen tunnetta sen materiaalisen ja aineettoman olemuksen ollessa samanaikaisesti jatkuvassa, väistämättömässä muutoksessa. Mitä hyvää muutos voi tuoda — ja toisaalta mitä pientä tai tavanomaisen kaunista voi jäädä suurten ja nopeiden muutosten alle?

Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa esillä oleva näyttelykokonaisuus koostuu Heinimäen kotikaupungissaan Helsingissä otetuista kuvista, välähdyksistä ja muista palasista, joita hän on koonnut yhteen ja arkistoinut vuodesta 2019 lähtien. Heinimäen henkilökohtaiset kokemukset ja uteliaisuus tilasta ja ympäristöstä ovat saaneet taiteilijan tallentamaan lähiympäristöään hänen pohtiessaan kysymyksiä muuttuvan kaupunkitilan olemuksesta. Itse kuvaamiensa valokuvien lisäksi Heinimäki hyödyntää kollaasimaisessa työskentelyssään Helsinkiin sijoittuvia havainne– ja arkistovalokuvia, joista hän muokkaa muun muun muassa pimiötyöskentelyn avulla uusia kokonaisuuksia.

Näyttelyssä on esillä useilla eri tekniikoilla toteutettuja valokuvapohjaisia teoksia. Heinimäki työskentelee dokumentaarisen valokuvauksen liepeillä ja hyödyntää työskentelyssään värillisiä ja mustavalkoisia pimiövedostustekniikoita, silkkipainoa sekä kopiokone- ja mustesuihkutulostusta. Kierrätysmateriaalien, kuten vanhentuneiden valokuvapaperien sekä löydettyjen tai käytettynä hankitun puun ja metallin hyödyntäminen luo näyttelyyn eri ajallisuuksien tasoja. Tämä eri tekniikoin ja materiaalien toteutettu kollaasimainen ja omaehtoinen arkisto piirtää kuvallisen ajatuskartan Heinimäen kotikaupungista, jossa muutos on vääjäämätöntä.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu kataloginomainen lehtijulkaisu, jossa arkkitehdit Kaisa Karvinen (Tahattomia sommitelmia, 2024) ja Lauri Klemola (Aaveet, 2024) sekä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen tuottaja Taija Jyrkäs (Oikeinkävelystä, 2024) jakavat ajatuksiaan näyttelyn aihepiirin laitamilta. Julkaisu on ilmainen ja sen voi ottaa näyttelystä mukaansa.

1 Näyttelyn ja näyttelyjulkaisun nimi on suora lainaus yhdysvaltalaisen Marcos Sorianon tuottaman ja toimittaman Map of Fog -julkaisun nimestä. Kolmen numeron verran julkaistu pienlehti ilmestyi 2000–2010 -luvuilla ja koostui Sorianon artikkeleista, joissa hän kartoitti kotikaupunkinsa San Franciscon tapahtumia ja ilmiöitä gonzo-journalistisella otteella. Sattumalta Heinimäen käsiin päätynyt lehden 2. numero on jälkikäteen innoittanut taiteilijaa suuntaamaan katseensa lähelle – kotikaupunkiin sekä arkisiin ilmiöihin ja miljöisiin. 

Lisätietoja

Toivo Heinimäki