Tapahtumat

PINO2023

Kuva: Veera Uutinen, Pino2022
Tapahtuma-aika

02.12.2023–

02.12.2023

PINO2023-valokuvataidekirjatapahtuma järjestetään 2.12. klo 12-16 Kulttuuritalo Valveella

PINO23 kokoaa yhteen alueen valokuvataiteilijat ja valokuvaajat esittelemään omaa tuotantoaan sekä myymään valokuvakirjojaan sekä vedoksiaan. Valokuvataidekirjatapahtuman päävieraina ovat vuoden 2022  valokuvataidekirjapalkinnon voittaja Tekla Inari teoksellaan Iida Ylämäki ja valokuvataiteilija Sebastian Reis, jonka näyttely Sala Terrena nähdään Photo Northin galleriassa alkuvuodesta 2024. 

Tekla Inarin teoksessa Iida Ylämäki yhdistyvät runonkerronta ja kuvakerronta. Teos koettelee valokuvakirjan rajoja ja laajentaa käsitystä millaista valokuvakirjan kerronta voi olla. Päällekkäin painetut sanat korostavat teoksen surumielisiä visuaalisia havaintoja ja teoksessa liikutaan yhteiskunnan, mielenterveyden ja kaikkeuden reunalla. Vuoden valokuvataidekirjan valitsi taidehistorioitsija Anna Kortelainen ja hän kuvailee kirjaa seuraavasti: Iida Ylämäki tarjoaa lukijalle etuoikeuden tutustua eräänlaiseen muistikirjaan, jonka kuvat ja tekstit stimuloivat yhä uudelleen. (…) Teoksen mikään osatekijä ei ole kryptinen tai torjuvasti sisäänpäin kääntynyt vaan jokainen niistä haluaa luoda yhteyden lukijaan. Kokonaisuuden sitoo yhteen nimihenkilön vakuuttava persoona.”

Vuoden valokuvataidekirja -palkinto on Valokuvataiteilijoiden liiton ja Suomen valokuvataiteen museon myöntämä palkinto, joka myönnetään ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle. Palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekijrojen tekijöitä sekä herättää kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. www.photobookaward.fi

PINO23-tapahtumassa kuvataiteilija Sebastian Reis lähestyy valokuvataidekirjaa taideobjektina. Reisin esityksessä tutustutaan taiteilijan praktiikkaan ja siihen kuinka hän käyttää kirjaa osana taiteellista työskentelyään. Näyttelyissään Reis yhdistää valokuvausta, maalausta ja kuvanveiston elementtejä. Hän on kiinnostunut kulttuurihistoriallisista ja taidehistoriallisista tapahtumista sekä monumentaalisuuden ja lyhyaikaisuuden ristiriitaisuudesta. Resin näyttely nähdään Photo North galleriassa 10.2.–7.4.2024. 

Tapahtumassa tutustutaan myös viime vuosina julkaistuihin paikallisiin teoksiin.  Vieraina ovat toimittaja ja kirjailija Laura Juntunen teoksellaan Subutex-kaupungin kasvatit. Teoksen  tarinaa vahvistavat Laura Juntusen ottamat voimakkaat valokuvat. Valokuvaaja Keijo Laitalan Kaiho valokuvataidekirja pohjautuu pohjoisen talven melankolisiin katu- ja luontokuviin; mustavalkoiset kuvat kuvaavat Oulun talven niukkaa valoa, haikeita tunnelmia ja hiljaista alakuloa. Lisäksi pääsemme sukeltamaan kuvaajan ja kirjoittajan yhteisprosessiin valokuvaaja Teija Soinin esitellessä Kulkijat teoksen valokuvia.

PINO23-tapahtumaan on kaikille vapaa pääsy, tervetuloa!

AIKATAULU

12:00 Tapahtuman avaus
12:10 Tekla Inari, Vuoden valokuvataidekirja
13:00 Sebastian Reis
14:00 Kirjaesittely: Keijo Laitala, Kaiho
14:30 Kirjaesittely: Laura Juntunen, Subutex-kaupungin kasvatit
15:00 Kirjaesittely: Teija Soini, Kulkijat


PINO23 -valokuvataidekirjatapahtuma
la 2.12.2023 klo 12-16
Valveen Paljetti, Kulttuuritalo Valve
Hallituskatu 7, 90100 Oulu